Hanneke
van Veen

Even voorstellen...

Meer weten over sparen?

Op basis van dit weblog verscheen een boek:
Het kan alleen maar beter worden & andere opbeurende verhalen
Via deze website te bestellen, zonder verzendkosten.
KLIK HIER

Archief 2009, week 7

Eten in crisistijd* (28-2-2009)

De financiële crises raakt bedrijven, werknemers, beleggers, banken, spaarders en gepensioneerden in binnen- en buitenland. Wie niet eigenlijk? Maar hier en daar zijn er gelukkig ook uitzonderingen.

In ons land werden bijvoorbeeld minder autos verkocht, maar meer fietsen. En de consument koopt meer tweedehands dan vroeger. Kringloopwinkels kunnen de vraag nauwelijks aan, al stagneert de aanvoer hier en daar, omdat men minder snel iets afdankt en inlevert. De internetverkoop van gebruikte boeken zit ook in de lift.
Cafés en horecagelegenheden hebben te lijden van afgenomen bezoek. Vrij logisch, want op luxe wordt allereerst bezuinigd. Toch zijn er in ook in deze branche mensen te vinden die op originele wijze de crisis het hoofd weten te bieden.

In het blad Leisure van 17 januari 2009 las ik dat de eigenaars van de Clacnaharry Inn in Inverness en de Bleu Bell Inn in North Yorkshire schippers naar binnen lokken met lunches voor de ongeloofwaardig lage prijs van 1 pond. Tony Rabbits van de Four Crosses Inn in Staffordshire claimt overigens dat de eerste was die credit crunch lunches voor die prijs aanbood. Aan ingrediënten kost zon maaltijd (minced beef and onion pie) slechts 30 pennies, rekent hij voor. Dan kan het nog niet uit zou je zo denken, maar… terwijl hij vroeger gemiddeld dertig lunchklanten per dag telde zijn het er nu op drukke dagen wel driehonderd. Een positief neveneffect is dat de omzet aan de bar met 400% is toegenomen, dankzij busladingen vol gepensioneerden die een dergelijk buitenkansje niet aan hun neus voorbij willen laten gaan.

Je hoeft niet helemaal naar Engeland om voordelig te eten.  In Vijlen in de provincie Limburg kunnen de gasten van restaurant Cuba Libre vanaf 1 maart 2009 op woensdagen afdingen op een ´onderhandelingsmenu´. Als het bijvoorbeeld gaat om biefstuk, en men de pepersaus best kan missen, gaat er wat van de prijs af.  Zelfs de aloude ruilhandel is bespreekbaar, zegt eigenaar Terpstra. Mogen mensen met een krappe beurs in ruil voor een heerlijke maaltijd een uurtje afwassen of hun oude tv meebrengen? Het is het proberen zeker waard. Naast het onderhandelingsmenu is er ook een Crisis- of Bosmenu.
Het restaurant heeft met deze ludieke aanpak in ieder geval veel gratis reclame. De klandizie op woensdagen zal zeker groeien.

Maar als uitgaan toch te duur is, dan kunt u ook thuis een zeer voordelige en voedzame maaltijd bereiden. In een grappig en ontroerend filmpje op YouTube, kun je zien hoe de 91 jarige Clara , die de grote depressie als kind heeft meegemaakt, verschillende poor mans meals uit die tijd bereidt.
Op www.youtube.com/user/DepressionCooking zijn alle afleveringen te zien.

Het deed me denken aan de Vrekkentijd, toen we tijdens cursussen aan deelnemers vroeger een recept te bedenken voor een lekkere, verantwoorde maaltijd die niet meer mocht kosten dan… één gulden per persoon. Bijna iedereen dacht daar niet in te kunnen slagen, maar de volgende keer kwam men trots met de voor elkaar gekopieerde recepten (met uitleg, exacte hoeveelheden en prijzen) binnen en de uitwisseling begon.
Misschien een uitdaging om dit, ruim tien jaar later in het eurotijdperk, ook eens zelf te proberen voor één euro per persoon?

* In 2000 begon ik met de een pagina over sparen, de Sparenpagina, waarop allerlei informatie wordt gegeven over sparen, spaarbanken, hoogste rentes enz. enz. Sinds eind 2007 ben ik daar ook bij betrokken sinds een andere site over sparen: Van Spaarbank Veranderen werd gestart met onverwacht succes: meer dan 2 miljoen bezoekers in minder dan anderhalf jaar.