Hanneke
van Veen

Even voorstellen...

Meer weten over sparen?

Op basis van dit weblog verscheen een boek:
Het kan alleen maar beter worden & andere opbeurende verhalen
Via deze website te bestellen, zonder verzendkosten.
KLIK HIER

Archief 2004, week 30

21 juli 2004

Drie vreemde gastheren en twee natte gasten

Deze regenachtige zomer doet me denken aan een vakantie in Engeland. Rob en ik hadden het plan een paar honderd kilometer te lopen langs het Offas Dyke Path, dat zo ongeveer op de grens ligt van Engeland en Wales. Het was er prachtig met veel heuvels, nog meer schapen, ontzettend veel varens en... bijna elke dag regen. s Nachts sliepen we bij particulieren. Vooral ervaringen met een aantal B&B gastheren zijn ons bijgebleven

Op een van de eerste wandeldagen motregende het niet zachtjes meer, maar plensde het gestaag de hele dag door. Het was een lange tocht door grotendeels verlaten gebied. Ons campinggasje bewees goede diensten, want onderweg was nergens een café, winkel of restaurant te vinden. Een hete kop koffie of thee en de lunchpakketten zijn dan niet alleen de benzine waarop je loopt, maar onontbeerlijk om de moed er een beetje in te houden. Het lopen was moeilijk op de glibberige paden. Een afdaling over kletsnat gras niet zonder risico, want voor je het wist vervolgde je de route op je achterwerk.

Doodmoe, maar voldaan dat we heelhuids bij het volgende overnachtingadres waren aangekomen, maakten we een praatje met de eigenaar van het huis. Eerst informeerde hij hoe laat we die ochtend vertrokken waren en waar vandaan we kwamen. Na ons antwoord sprak hij de volgende onvergeeflijke woorden: "You must be the slowest Dyke Path walkers Ive ever met."

Ik was te verbouwereerd om te reageren. Had ik het goed verstaan? Was dit een voorbeeld van Engelse humor of hadden we te maken met een sadist? In plaats van medeleven, hulde en bloemen na deze uitputtingsslag kregen we een rotopmerking naar ons natte hoofd geslingerd. Ik kon er niet over uit en kon het ook niet goed van me af zetten. In het restaurantje waar we 's avonds aten kon ik het niet laten bij andere wandelaars te informeren hoe lang zij over dezelfde afstand hadden gedaan. Het bleek weinig af te wijken van onze prestatie. Dat maakte het nog minder verklaarbaar. Had de man iets tegen Hollanders of net ruzie met zijn vrouw gehad?

De volgende ochtend bij het ontbijt was ik nog steeds een beetje gepikeerd. Misschien was dat aan me te zien, want de eigenaar kwam opeens naar ons toe en maakte zijn excuses. Lachend gaf hij toe gisteren erg onaardig te zijn geweest tegen ons. Dat was iets, maar dat hij er bij moest lachen ontkrachtte zijn woorden geheel. De rest van de vakantie

Meer informatie over Offas Dyke Path is te vinden op:
 www.offas-dyke.co.uk en
www.offasdyke.demon.co.uk

bleven de woorden af en toe opspelen en onwillekeurig begon ik dan sneller te lopen.

Een andere gastheer vertoonde ook opmerkelijk gedrag, al was dat van een geheel andere orde. Bij hem (zelf verwoed wandelaar en fietser) kwamen we, weer na een hevige regendag, volkomen doorweekt aan. Zelfs onze bagage was nat tot aan de sokkenbolletjes onderin de rugzakken. Na een hartelijke ontvangst met thee en lekkernijen hield hij ons een wasmand voor. Stop alles wat nat is er maar in. Geneer je niet, ik zal niet kijken hoe nat of vies het is.

Onze natte schoenen zette hij met kranten erin bij de oven en de wasmachine ging aan. Na ruim een uur hoorden we kloppen op de kamerdeur. Trots liet onze gepensioneerde gastheer het eerste kleine stapeltje wasgoed zien. Alles door hem keurig gestreken en opgevouwen tot mijn slipjes aan toe. En iedere keer als hij weer een paar kledingstukken klaar had kwam hij die met een brede grijns aanreiken. Het werkte behoorlijk op onze lachspieren. Pas later begrepen we waarom hij dit deed. De man had tijdens zijn baan op een groot postkantoor gedroomd om na zijn pensionering een B&B-pension te starten, met als motto: het zijn gasten zo goed mogelijk naar de zin te maken. Hij wilde voor anderen doen wat hijzelf het meest gewaardeerd had als wandelaar of fietser in dergelijke pensions. Wij waren een van de eerste gasten in zijn net verbouwde pension. De volgende ochtend bracht hij ons, voorzien van door hem met zorg klaargemaakte lunchpakketten, met zijn jeep precies naar de plek waar we de vorige dag van de route waren afgeweken. Dit bezoek, zonder wrange nasmaak, had iets ontroerends.

Nummer drie bezorgde ons weer een andere ervaring. Door een vieze vent die zo een rol zou kunnen spelen in een griezelfilm werden we naar een slaapvertrek gebracht dat ronduit stonk. Het beddengoed deed zeer twijfelachtig aan en overal slingerden persoonlijke bezittingen, alsof de kamer net ontruimd was. Op het nachtkastje een kam en een haarborstel met de vette plukken haar er nog in. Op de grond een oud vloerkleed dat in maanden niet gezogen was. In de wijde omgeving was er geen ander adres te vinden, dus we besloten onze tegenzin te overwinnen en niet moeilijk te doen. "Neem lekker een bad," zei Rob "daar knap je van op na weer zon dag in de regen."
In een aangrenzende ruimte vond ik een vuile roestige badkuip die ik eerst voor de zekerheid met diverse schoonmaakmiddelen bewerkte. Na een poosje zat ik in het warme water en ontdooide een beetje. Buiten begon het weer te flink te regenen en even later lekte er stralen vuil en koud water dwars door het dak op mijn hoofd en op andere plaatsen in het ligbad. Heel bijzonder.

s Avonds wachtte ons een nieuwe verrassing. De eigenaar beheerde ook een pub, en eens per week kwam de voltallige lokale jeugd in een ruimte direct onder onze slaapkamer bijeen. Om weinig zachtzinnig te darten, tafelvoetbal en andere spellen te spelen onder het genot van veel drank en keiharde muziek. Het lawaai en de opstijgende bierwalmen bezorgden ons steeds sterker wordende onlustgevoelens. Ook voelden we ons onveilig. De deur kon niet eens op slot. Straks kwam die enge vent dronken en wel naar boven om ons te beroven. We hoorden hem dwars door de herrie heen vloeken, schreeuwen, rochelen en met deuren smijten. Een aanzienlijk deel van z'n agressie was gericht op een hond, die op een binnenplaats was opgesloten. Aan het voortdurende blaffen te horen, niet zon kleintje.

We hebben het overleefd en keken de volgende ochtend uit het raam. Op het piepkleine binnenplaatsje zagen we een spuuglelijk gemetseld vijvertje met plastic waterlelies. Een grote herder liep er op dezelfde manier als sommige dierentuindieren in te kleine kooien, gefrustreerd en luid blaffend om heen. Om de zoveel tijd, als zijn baas er genoeg van had werd onder luid gevloek de deur opengesmeten en de hond uitgekafferd. Dan bleef het hoogstens een paar minuten stil en alles begon weer van voren af aan.

Om tien uur konden we pas naar beneden voor het ontbijt. Ik besloot uit lijfsbehoud een continental breakfast te bestellen, maar Rob werd door de eigenaar dusdanig dreigend toegesproken dat hij toestemde in de Engelse variant. Dat werd bijna een braakfeest met gebakken eieren, spek, tomaten druipend van het vet, zwartgeblakerde worstjes en… een dikke plak gebakken bloedworst. Met enig leedvermaak heb ik het tafereel gadegeslagen. Rob die manmoedig probeerde een en ander weg te werken, de pubbaas naast zijn tafeltje

toekijkend hoe hij at en klaar om de complimenten in ontvangst te nemen.

De voortdurende regen en deze laatste ontvangst deden ons besluiten de reis voortijdig, na 200 van de 290 km, af te breken. Ons eigen huis leek plotseling het toppunt van luxe, veiligheid en rust. Een geweldige plek om de rest van de vakantie door te brengen.

19 juli 2004

Komkommertijd

In Japan zijn sinds kort vierkante meloenen te koop. Wel prijzig, maar handig, omdat ze nu beter in de koelkast passen. Of het een grap is of werkelijkheid is niet direct duidelijk. Er worden wel vaker fotos de wereld in gezonden die echt lijken, maar met de computer gemanipuleerd zijn. Een eenvoudig kunstje trouwens. Ook Rob heeft zich daaraan wel eens bezondigd. Dat was vrij onschuldig, maar soms pakt het anders uit.

Voor het blad Genoeg schreef Rob in februari 1998 over de onzin van dure diëten. Het artikel was een persiflage op het Montignac dieet dat op dat moment behoorlijk populair was. Hij introduceerde een geheel nieuw en aan zijn eigen fantasie ontsproten dieet: het MLM (Mangez La Moitié), oftewel het EDH (Eet De Helft) dieet.  Aan het begin van het verhaal is een foto te zien van Rob vóór en aan het eind van Rob ná het dieet. Duidelijk gemanipuleerd.
Volgens ons lag alles er duimendik bovenop. Maar toch waren er mensen die het serieus namen. We werden zelfs een keer gebeld door een mevrouw die op ons antwoordapparaat insprak. Zij twijfelde aan de echtheid van de fotos. Waarom hadden we geen betere geplaatst? Ze was bang dat deze afbreuk deden aan het bijzonder interessante en goed geschreven artikel. Wij konden onze oren niet geloven en moesten er erg om lachen.

En dan is er de 'hoax' over bonsai kittens. Een grapjas plaatste een bericht over een zogenaamde nieuwe hobby waarbij men kleine levende katjes in flessen propte om te voorkomen dat ze groot werden. En natuurlijk ook hier de nodige (gemanipuleerde) fotos erbij. Het zag er beangstigend echt uit, en duizenden boze verontwaardigde reacties van dierenvrienden waren het gevolg. Ook gerenommeerde organisaties tuinden erin en eisten dat dergelijke zieke praktijken onmiddellijk verboden moesten worden.
Ieder weldenkend mens zou toch hebben kunnen weten dat iets dergelijks volkomen larie is. Maar omdat je een foto ziet denk je dat het echt is. Want hoe kan een katje in een fles eten en zijn behoefte doen? Uitgesloten.

Wel is er het trucje om een grote dikke peer in een fles (met nauwe opening) met sterke drank te krijgen. Dat is het procédé van Poire William. Een verrukkelijk, maar bijna onbetaalbaar drankje. Het gaat zo: als het peertje aan de boom groeit en nog net door de hals van de (lege) fles kan, hangt men de fles om het peertje heen aan een draadje in de boom. De peer groeit en tegen de tijd dat hij rijp is haalt men de peer met fles en al weg. Na het reinigen van dit geheel gaat de drank erin en de fles gaat dicht. De rijpe peer geeft de drank de specifieke smaak. In Vietnam zag ik sierkalebassen in de verschillende vormen van flessen en glazen potten in souvenirwinkels liggen. Hier was hetzelfde principe toegepast.
Het bericht over de meloenen kan dus waar zijn (gekweekt in vierkante glazen of plastic containers) of onzin. Wie zal het zeggen?

Echt of nep? Kijk zelf in de  Tokyo Times.

Een hoax waar veel mensen (en organisaties) intuinden. Zie een van de vele sites.