16 juli 2004
Tante Rie (2) Decorumverlies
Al een flink aantal jaren voor haar dood was mijn tante er stellig van overtuigd dat zij het niet lang meer zou maken. Met een stem die bijna niet meer te verstaan was belde ze haar drie nichten en haar enige in Nederland wonende neef op met het verzoek de aanstaande zondag met hun partners naar haar huis in Rotterdam te komen. Ze wilde met ons, als erfgenamen, nog het een en ander regelen.
Het was een snikhete dag en ook wij waren luchtig gekleed, maar zo luchtig als mijn tante er bij zat? Nee, wij werden voor deze speciale gelegenheid tot onze verbazing ontvangen in ondergoed. Eerst dachten we nog dat we misschien iets te vroeg waren en tante verrast hadden tijdens het aankleden, maar niets van dat al. In een ouderwetse veel te grote witte onderbroek en een om het magere lijf slobberende kamizool werden we welkom geheten. Tante Rie, de grijze haren recht afgeknipt en voorzien van een schuifspeldje, was gezeten op een vrij hoge stoel. Ze gebood ons minzaam met haar uitgeteerde blote arm naar onze zitplaatsen; jullie hier, jij daar en zij daar aan de overkant.
We keken onze ogen uit maar hadden stuk voor stuk niet het lef iets over haar wonderlijke verschijning te zeggen. Was ze nu echt opeens aan het dementeren en helemaal in de war? Vreemd, dan hadden we toch iets moeten horen van haar vaste hulp. Tante Rie was tot nu toe juist zeer goed bij de tijd gebleken, ook al was ze de vijfenzeventigjarige leeftijd gepasseerd. Als je bijvoorbeeld een woord niet goed uitsprak of een fout maakte in de grammatica werd je door deze voormalige lerares behoorlijk pinnig gecorrigeerd en tot de orde geroepen. We keken het even aan en ontvingen uitvoerige gefluisterde instructies in verband met de diverse consumpties; waar alles stond, welke kopjes we moesten gebruiken en hoe het opgediend moest worden. Nee, met het kleine vogelkoppetje was blijkbaar alles nog in orde, de oude dame had de regie nog volledig in handen. Misschien interesseerde het haar, zo vlak voor haar dood opeens niet meer hoe ze eruit zag.
De sessie nam intussen een aanvang. Tante Rie, die kinderloos was gebleven, had ons al eerder meegedeeld dat wij vieren (de kinderen van haar oudste zus) alles zouden erven. Daar wilde ze ook niet aan tornen, maar nu wilde ze ons, nu ze nog leefde persoonlijk iets waardevols uit haar bezit laten uitzoeken. Blij verrast en nieuwsgierig vroegen we ons af wat dat inhield. Ook nu werden we aan het werk gezet; haal jij dat daar vandaan en zet het hier, doe jij dat en zet dat daar. Zo ging het een poosje door. Om haar stoel en op een tafel stonden al snel allerlei dozen en doosjes. Onder andere een muntenverzameling, een cassette met tafelzilver en een doos met de persoonlijke sierraden. Na een uur of wat gingen we allen tevreden naar huis met een aantal aandenkens aan onze tante. Ik kreeg de cassette met haar initialen in het bestek gegraveerd, en gebruik die sindsdien dagelijks. Ook een mooi kettinkje en nog wat kleinere spulletjes. Later is pas duidelijk geworden wat er toen aan de hand was. (wordt vervolgd)
|